hvordan virker kreativ

Craft psykologi – og den gavnlige virkning det har for vores sundhed og trivsel


af Anne Hopmann 18. januar 2020


Derfor skal du nørkle med en hobby!

Det at sysle med noget for sjov eller uden noget særligt formål er vejen til lykke. Hvis du har prøvet det, ved du det. Og vi hører det igen og igen. I Dronning Margrethes nytårstale i 2017 opfordrede hendes Majestæt os til, at vi sommetider skulle gøre noget udenfor dagligdagens praktiske gøremål - noget der ikke er nødvendigt eller behov for - noget unyttigt lød det. Hun fremhævede, hvordan det for hendes vedkommende er vigtigt at »have noget mellem hænderne – et sytøj, en skitseblok, noget med farver«.»Jeg tror, det er vigtigt med oplevelser, der taler til vores sanser, noget der befrugter vores fantasi, som nærer tanken, og som kan gøre vores verden større. Det er slet ikke så unyttigt endda.«


En januarmorgen (2020) i P1 fik vi igen bekræftet, hvor magisk, det kan være at fordybe sig i noget, man kan skabe med hænderne.

Forsker i Craft Psykologi Anne Kirketerp har undersøgt, hvorfor vi bliver så glade og lykkelige af at skabe med hænderne, at designe og skabe noget fysisk. Det kan være en god medicin for stress, depression og andre sygdomme. Når vi arbejder med hænderne og fordyber os i en passion som fx. havearbejde, golf, madlaving, fiskeri eller håndarbejde bliver man ofte opslugt og glemmer alt andet i hjernen. Du genkender det måske at have være så opslugt, at kaffen blev kold før du nåede at drikke den, eller at du ikke føler, du har tid og lyst til at gå på toilettet, fordi du lige er midt i noget. Det bliver af Anne Kirketerp beskrevet som meningsfuld selvforglemmelse. Og det er sundt for hjernen. Man er i flow, og når dette sker, så restituerer hjernen sig og man kommer sig ovenpå fx stress.


I Anne Kirketerps videnskabelige svar* på, hvorfor vi bliver mere lykkelige af at skabe med hænderne, ligger i opfyldelsen af nogle behov. Hun har opsat 3 kriterier for at mennesker trives: det at vi oplever os selv som kompetente, det at vi har en oplevelse af samhørighed – at have fællesskaber, hvor vi gøre noget sammen med andre – og det selv at bestemme det, vi laver og at opleve, at aktiviteten er en belønning i sig selv.

Når vi maler eller laver noget kreativt med hænderne producerer hjernen dopamin. Når vi har gjort noget, vi er glade for, stolte af er det dopamin, der frigøres. Det er en af de hormoner, som er en del af hjernens belønningssystem, og som gør os lykkelige. Os, der har syslet med billedkunst og maling, ved, at maling er glæde på tube.


Der er ikke langt fra oplevelsen af dette til at blive afhængig af denne følelse, og det er netop, hvad det nye udtryk craft-junkies beskriver, selvom navnet godt kunne lyde lidt negativt. Mere positive kunne måske være ord som begejstring og passion. Værdien af aktiviteten er altså ofte flere gange mere værd end selve produktet, der kommer ud af det – eller igen udtrykt mere positivt; bonusværdien er for nogle vigtigere end det fysiske resultat.

Om du er stressramt eller ej, kan du få glæde af kreativiteten. Også mange unge mennesker i gymnasiet eller på universitetet oplever et hårdt press med uddannelsen og det sted, de står i livet. Og der kan en kreativ aktivitet være dér, du mærker det, som at være i en boble af fred og balance. En fantastisk tilstand, hvor man sætter alt andet på pause.

Vores praktikant fra 9.kl. udtrykker det således: ”Jeg elsker at være kreativ, fordi jeg kan slappe af og bare tænke på intet!”




Vil du høre mere om Craft psykologi og Anne Kirketerps videnskabelige undersøgelser, så se denne lille film:

https://youtu.be/xW-I36PHbbA eller læs mere på hendes hjemmeside http://annekirketerp.dk/

 

 

 

 *Kildeangivelse: http://annekirketerp.dk/craft-psykologi/index.html